Despre JazzUP Nobile

Repertoriul acestui concert este menit a explora creatia vocala si instrumentala de secol XX din arealul teatrului muzical american, gen care a imprumutat enorm din limbajul muzicii de jazz, totodata pastrand puternice legaturi cu traditia muzical-dramatica europeana reprezentata de opera si opereta.

In acelasi timp lucrarile instrumentale completeaza tabloul acesta prin aranjamente de virtuozitate dupa teme de teatru muzical american, demonstrand cum un curent de creatie artistica genereaza mai departe altul.

Ne incepem urcusul pe firul Prahovei si ne gasim le peluza iconicului Castel Peles in Sinaia pentru urmatorul concert, iar de aceasta data avem ocazia sa ii reascultam pe cei de la TajNic Trio, un grup format din 3 reprezentanti excelenti ai tinerei generatii in jazzul romanesc, anume Albert Tajti si fratii Iulian si Florian Nicolau.

TajNic Trio isi cladeste de la 0 fiecare spectacol, filosofia ansamblului fiind creatia si dezvoltarea unei muzici vii, ancorate in prezent ce se naste, traieste si moare in fata audientei.

Aceasta abordare este o exemplificare cum nu se poate mai potrivita a spiritului muzicii jazz, in care 3 muzicieni de cel mai inalt nivel, apartinand tinerei generatii, se aduna pentru a crea si a recrea in fiecare performanta scenica ce desi se subinscrie unei filosofii unitare, capata o nuanta si un caracter propriu cu fiecare reiteratie scenica.

Ultimul concert al turneului JazzUp Nobile ne gaseste la Castelul Cantacuzino din Busteni, ridicat in 1910, ridicat dupa planurile lui Grigore Cerchez la dorinta printului Gheorghe Grigore Cantacuzino, poreclit si “Nababul”.

In acest decor luxuriant vom reasculta trio-ul format din muzicienii Eliza Gabriela Puchianu(pian), Eduard Zecheru(cello) si Sabin Laviniu Penea(vioara).

Repertoriul acestui concert exploreaza creatia de sfarsit de secol XIX si de secol XX aflata la punctul de confluenta dintre traditia muzicala europeana culta si ce era pe atunci noua emergenta muzica jazz, de la compozitori precum Claude Debussy, Maurice Ravel si Willian Kroll, ce incorporeaza diferite elemente constitutive ale jazzului in creatia lor, la nume precum George Gershwin si Claude Bolling care abordeaza creatia din perspectiva inversa, anume a imbogati lucrari de jazz cu elemente de muzica clasica si terminand cu autori precum Astor Piazolla si Paul Schoenfeld, ce culeg elemente din ambele aceste universuri stilistice, integrandu-le in propriul limbaj creativ.

CULTART PROIECTE

DATE ASOCIAȚIA CULTART

Abonați-vă la newsletter JazzUP

București, Str. Drumul Taberei
nr. 39, cod poștal 61359
CUI: 37617570

IBAN
RO05RZBR0000060019468979
Raiffaisen Bank, Agenția Pipera

OFFICE:
București: Piața Charles de Gaulles 15, cod poștal 011857
telefon: +40 728.300.600
email: contact@jazzup.ro

© Copyright 2021 - Asociația Culturală CultART